Inverted classroom competency training for the design and administration of menu cycles and diets

Authors

  • Karla Gisella Velásquez Paccha Universidad Técnica de Babahoyo
  • Fátima René Medina Pinoargote Universidad Técnica de Babahoyo
  • Luis Antonio Caicedo Hinojosa Universidad Técnica de Babahoyo

Keywords:

nutrition, dietetics, competition, flipped classroom

Abstract

Based on the inadequacies identified in the students of Nutrition and Dietetics of the Technical University of Babahoyo. A procedure is proposed for the formation of specific competencies for the design and administration of menu and diet cycles through the inverted classroom model. The theoretical framework of professional competencies and the methodological technique of the inverted classroom, as an active process centered on student learning, are assessed to help improve the teaching-learning process in order to form specific professional competencies. A descriptive type of qualitative research was employed based on the methods of analysis-synthesis, document review and participant observation. The procedure was elaborated in correspondence with the characteristics of the professional training process of the Nutrition and Dietetics career and the studies consulted on this subject at national (Ecuador) and international level. The definition of specific professional competencies related to dietary programming and its integrating character in the solution of professional problems is the essence for the application of a procedure that integrates the inverted classroom with the formation of these competencies

Author Biographies

Karla Gisella Velásquez Paccha, Universidad Técnica de Babahoyo

Magíster en Nutrición Clínica. Nutricionista Dietista.

Fátima René Medina Pinoargote, Universidad Técnica de Babahoyo

Química Farmacéutica, Magíster en Gestión Ambiental.

Luis Antonio Caicedo Hinojosa, Universidad Técnica de Babahoyo

Magíster en Administración de Empresas con Mención en Marketing; Ingeniero de Alimentos. 

References

Alonso, L. A., Cruz, M. A., Parente, E., y Del Cerro, Y. (2021). Concepción didáctica de aula invertida para la formación profesional de los trabajadores. Revista Científica De FAREM-Estelí, 10(37), 168–192. https://doi.org/10.5377/farem.v0i37.11217

Bergmann, J. & Sams, A. (2012). Flip your classroom: Reach every student in every class every day. Washington DC: International Society for Technology in Education.

Campoverde, W. G., Velásquez, K. G. y González, W. A. (2022). Evaluación del impacto de los resultados de aprendizaje de los estudiantes de la carrera de Nutrición y Dietética. Didasc@lia: didáctica y educación, 13(4), 302–323.

Gamboa, M.E., Castillo, Y. y Parra, J.F. (2019). Caracterización de la competencia de dirección en educación para el ejercicio pedagógico en el escenario educativo tunero. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores, 6(3).

Gamboa, M.E., Castillo, Y. y Parra, J.F. (2021). Procedimiento para la gestión de información en función de la administración escolar. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores, 8(3).

García, E. P., Pérez, J. R., Mendoza, L. L., y Méndez, S. R. (2014). Metodología para la evaluación de competencias laborales en la carrera de Licenciados en Nutrición. Revista Cubana de Tecnología de la Salud. http://revtecnologia.sld.cu/index.php/tec/article/view/307

González, M., y Cifuentes, M. (2008). Una experiencia en la formación por competencias en Nutrición y Dietética en Canadá y Estados Unidos. (Ed. 1), Diseño curricular basado en Competencias y aseguramiento de la Calidad en la Educación Superior, (pp. 388-418). Editorial CINDA.

Labraña, A. M., Durán, E., Asenjo, G. y Hansel, G. (2010). Plan de estudios basado en competencias para la carrera de Nutrición y Dietética de la Universidad de Concepción. Revista chilena de nutrición, 37(3), 302-307.

Saavedra, E., Illesca, M. y Cabezas, M. (2014). Aprendizaje basado en problemas (ABP) como estrategia para adquisición de competencias genéricas: estudiantes de nutrición y dietética. Revista chilena de nutrición, 41(2), 167-172.

Solanda, F., Alonso, L.A., Tejeda, R. y Álava, M. K. (2021). Competencias transversales para estudiantes universitarios en prácticas y pasantías. Editorial Libro Mundo.

Tejeda, R. (2016). Las competencias transversales, su pertinencia en la integralidad de la formación de profesionales. Didasc@lia: didáctica y educación, 7(6), 199–228.

Tejeda, R. y Sánchez, P. (2012). La formación basada en competencias profesionales en los contextos universitarios. Editorial Mar abierto.

Tobón S. (2007). El enfoque complejo de las competencias y el diseño curricular por ciclos propedéuticos. Acción Pedagógica, 16(1), 14–28.

Troncoso, K. (2009). Formación profesional universitaria en el marco de un currículo basado en competencias. Análisis de un discurso que devela hegemonía: problemas, tensiones y posibilidades (Doctoral dissertation, Tesis para optar al grado de Doctor en Ciencias de la Educación, Pontificia Universidad Católica de Chile).

Troncoso, C. A., Burdiles, G. A., Sotomayor, M. A. y Echeverría, L. F. (2019). El estudio de caso como estrategia de aprendizaje en estudiantes de nutrición y dietética. FEM: Revista de la Fundación Educación Médica, 22(1), 19-25.

Trujillo, Y., Rogers, J. A. y Téllez, L. (2021). Problema profesional vs. problema técnico en la formación del profesional de la educación de las áreas técnicas. Opuntia Brava, 13(4), 181-191.

Zambrano, V. E., Barría, C. M., Soto, D. A. y Barría, M. C. (2020). Simulación Clínica una oportunidad de Aprendizaje Competencial para asignaturas de las Ciencias del Movimiento Humano en carreras de Nutrición y Dietética. Revista Horizonte Ciencias de la actividad física, 11(2), 10-21.

Published

2022-11-23

How to Cite

Velásquez Paccha, K. G. ., Medina Pinoargote, F. R. ., & Caicedo Hinojosa, L. A. . (2022). Inverted classroom competency training for the design and administration of menu cycles and diets. Didáctica Y Educación ISSN 2224-2643, 13(5), 363–377. Retrieved from https://revistas.ult.edu.cu/index.php/didascalia/article/view/1583

Conference Proceedings Volume

Section

Artículos

ARK

Most read articles by the same author(s)