THE PRODUCTION IN BARREL OF SUGAR BETWEEN 1820-1898: RICHES AND EXPLOITATION SOURCE
Keywords:
Sugar; sugar mill; sugar industry; production.Abstract
This research presents elements on the production of sucrose in Cuba from the 20s of the 19th century until 1898, based on rigorous work that led us to consult important books by authors specialized in the subject. Undoubtedly, the study of this branch of the Cuban economy is very important to understand the processes that have developed in the largest of the Antilles.
The work offers an approach to the history of the Cuban sugar industry, delving into its main peculiarities during the years covered by the article. A systematization of the existing information on the production of sucrose is offered and archival data are revealed that, taken as a whole, illuminate unknown aspects of the industry. Among the contributions offered by the work, the implications for the industry of the thirty years of Mambisa struggle, as well as other relevant issues, stand out.
References
Charadán, F. (1982). La industria azucarera en Cuba. La Habana: Editorial de Ciencias Sociales.
De La Pezuela, J. (1863). Diccionario Geográfico, Histórico y Estadístico de la Isla de Cuba. Tomo II y III. Madrid: Imprenta Establecimiento de Mellado.
De La Cruz Portuondo, F. (1975). Historia de Cuba 1492-1898. La Habana: Editorial Pueblo y Educación.
Ely, R. T. (2001). Cuando reinaba su majestad el azúcar. La Habana: Editorial Imagen Contemporánea.
Friedlaender, H. (1978). Historia Económica de Cuba. La Habana: Editorial Ciencias Sociales.
Guerra, R. (1970). Azúcar y población en las Antillas. La Habana: Editorial Ciencias Sociales.
_______. (1971). Manual de Historia de Cuba. La Habana: Editorial Pueblo y Educación.
Ibarra Cuesta, J. (2008). Marx y los historiadores. Ante la hacienda y la plantación esclavistas. La Habana: Editorial de Ciencias Sociales.
Iglesias, F. (1999). Del Ingenio al Central. La Habana: Editorial de Ciencias Sociales.
Le Riverend, J. (1974). Historia Económica de Cuba. La Habana: Editorial Pueblo y Educación.
Moreno, M. (1964). El Ingenio. Complejo económico-social cubano del azúcar. La Habana: Editorial de Ciencias Sociales.
Ortiz, F. (1983). Contrapunteo cubano del azúcar y el tabaco. La Habana: Editorial de Ciencias Sociales.
Pino, O. (2007). El asalto a Cuba por la oligarquía financiera yanqui. La Habana: Editorial Félix Varela.
Torres, E. y Loyola O. (2001). Historia de Cuba 1492 – 1898. Formación y liberación de la nación. La Habana: Editorial Pueblo y Educación.
Zanetti, O. y García A. (1987). Caminos para el azúcar. La Habana: Editorial de Ciencias Sociales.
_______. (2009). Economía azucarera cubana, estudios históricos. La Habana: Editorial Ciencias Sociales.
_______. (2012). Esplendor y decadencia del azúcar en las Antillas hispanas. La Habana: Editorial Ciencias Sociales.
Fuentes de Archivos
Archivo Histórico Provincial de Holguín
Fondo Investigaciones, Ponencia y Conferencia.
Fondo Tenencia de Gobierno y Ayuntamiento.
Fondo Publicaciones Locales.
Archivo Nacional de Cuba
Fondo Gobierno General.
Fondo Miscelánea de Expedientes.
Downloads
Published
How to Cite
Conference Proceedings Volume
Section
License
Copyright (c) 2020 Yainier Bernardo Chapman, Madelyn Lozada Abad
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material para cualquier propósito, incluso comercialmente.
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada, brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.