PUBLIC POLICY. ITS IMPACT ON THE POWER OF MEDIA EDUCATION STUDENTS
Keywords:
Nutrition; Power System; Secondary Education.Abstract
The lifestyle of certain groups of people, especially young people, can lead to eating habits and dietary and physical activity patterns behave as risk factors in chronic diseases. This research was developed in the Reply "Nicolas Diaz Infante" Educational Unit, located in the canton Quevedo, Los Rios Province. The development started with the aim of analyzing the implementation of public policy and its impact consumption and system of school feeding in and out of this, theoretical and legal foundations necessary for the study describing the research methods were performed, screened the student population of the Education Unit, applying 350 surveys that provided information necessary analysis and interpretation of results. Analyzing the current situation makes this segment of the student population in a particularly vulnerable group from the nutritional point of view. That is because it is considered important to know your food consumption habits to promote healthy lifestyles through.
References
Aranceta, J. (2011), Guía práctica sobre hábitos de Alimentación y Salud. SENC / Instituto Omega, R15, 10-51
Aranceta, J. (2011). Nutrición Comunitaria. España. Masson, 22-213.
Barrera, R. (2011). Educación nutricional, Mc Graw Hill, Cuarta Edición, México. (2011, 15 se septiembre), 2-8.
Basulto, J.&Caorsi, L. (2013). Alimentacion Saludable disponible http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/aprender_a_comer_bien/2015/04/26/.php.
Benavente, P.&Benavente, E. (2006). Manipulador de alimentos en el sector hostelería: Práctica Correcta de Higiene Alimentaria en establecimientos de restauración. Primera edición. Editorial, Vigo. 20-90
Bustos, N., Kain, J., Leyton, B., Olivares, S., Vio del R., F. (2013) Colaciones habitualmente consumidas por niños de Escuelas Municipalizadas: Motivaciones para su elección. Disponible en http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182010000200006
Calañas, A. (2012). Base Científicas de una Alimentación Saludable. Madrid: Díaz de Santos 20-38
Carranza, C. (2011). Políticas Públicas en Alimentación y Nutrición: Los programas de alimentación Social de Ecuador, disponible en http://www.flacsoandes.edu.ec/libros/digital/ 52365.pdf, el 27 de julio 2015. 61-120
Constitución de La República del Ecuador. (2008). Asamblea Constituyente, disponible en http://www.asambleanacional.gob.ec/sites/default/files/documents/old/constitucion_de_bolsillo.pdf, agosto 2015.
Contreras, J. (2002). Antropología de la alimentación. Madrid Eudema, 115-122.
Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (INEC). (2010). Censo de Población y Vivienda, Ecuador. Folleto explicativo, disponibles en www.inec.gob.ec. 1-3.
Ley Orgánica de Soberanía Alimentaria. (2010). Asamblea Nacional. Recuperado en http://ecuador.justia.com/nacionales/leyes/ley-organica-de-soberania-alimentaria/gdoc/, agosto 2015.
López, C. (2011). Alimentación práctica para el hogar. Ministerio de Consumo. Madrid. 9, 33 – 50. • Artículo de diario: (2014, 15 de septiembre). El Tiempo, 2,9.
Macias, A., Gordillo, L.&Camacho, J. (2012). Habitos alimentario de niños en edad escolar y el papel de la educacion para la salud, Revista Chilena de nutrición, 40.43, disponible en http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182012000300, el 27 de julio 2015.
Márquez, R.&Garatachea, N. (2012). Principios Generales de la nutrición, ediciones Díaz de Santos 21-40
Ministerio de Educación y Cultura. (2015). Disponible en www. http://educacion.gob.ec/programa-de-alimentacion-escolar
Ministerio de Educación y Salud. (2010). Reglamento Sustitutivo para el Funcionamiento de bares escolares del sistema nacional de educación, recuperado en: http://educacion.gob.ec/bares-escolares-saludables/, el 27 de julio 2015.
OMS/FAO Insuficiencia Nutricional en Ecuador. (2010). Folleto explicativo Quito. 1-8.
Organización de las Naciones Unidas FAO. (2011). Agricultura y la Alimentación. Perfil nutricional por países, Ecuador, disponible en http://www.educar.ec/noticias/baresescolares.pdf, el 05 de abril 2015.pp 46-47
Red Escolar Nacional (REna). (2008). Gobierno Boliviano de Venezuela, Conservación de alimentos, Ministerio del Poder Popular para Educación Universitaria, Ciencia y Tecnología, disponible en http://www.rena.edu.ve/SegundaEtapa/ciencias/conservacion.html, el 27 julio 2015.
Sampaio, N. (2012). Memorias Seminario Análisis Detallado de las Políticas de Alimentación Escolar en América Latina para el Fortalecimiento del Programa de Alimentación Escolar en Colombia. Recuperado en http://www.fao.org/3/a-as230s.pdf. 27 de julio 2015.
Vásquez. E. (2015) Tesis titulada “Alimentación saludable y política pública, análisis de caso; colegio fiscal el empalme, año 2012-2014”, Derechos reservados Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Ecuador.
Downloads
Published
How to Cite
Conference Proceedings Volume
Section
License
Copyright (c) 2020 Alexandra Elizabeth Haro Chong, DarwiNn Javier Zamora Mayorga, Miriam Patricia Cárdenas Zea, Milton Alexander Peralta Fonseca
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material para cualquier propósito, incluso comercialmente.
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada, brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.