SUSTAINABLE FAMILY FARMING MODEL. REQUIREMENT OF THE PROFESSIONAL STUDY PLAN E OF THE CAREER: BACHELOR OF EDUCATION. JOB EDUCATION
LA AGRICULTURA FAMILIAR SOSTENIBLE EN LA CARRERA EDUCACIÓN LABORAL
Keywords:
sustainable family farming, food production, environmental sustainability, food systemAbstract
Food production as a policy of the Cuban state constitutes a national security strategy, which requires a Bachelor of Education degree. Labor Education to train students in the principles of sustainable agriculture, responds to the need to provide essential basic technical elements to start in food production through a movement in which the family is incorporated and local resources are used to the maximum, It requires essential knowledge to obtain satisfactory results in farms, plots, patios and flowerpots. An analysis is made of the treatment offered to the contents related to sustainable family agriculture as a key element for environmental sustainability and the food system for the production of artisanal food with low inputs, based on improving practices in the care of the soil, water, production systems and others, to help reduce the risks of climate change. Essential aspects in the analysis carried out are the professional problems, the general objectives of the pedagogical professional training and the necessary contents that require from the educational process a set of actions carried out by its protagonists in the roles as educator and as learner, in a given social context, constituting a unit of multiple influences and encompassing all spheres of personality development.
References
Álvarez de Zayas, R. (1997) Hacia un curriculum integral y contextualizado. La Habana. Academia.
Brandalise, F., Martín, R., Pinto, L., Sánchez, M. (2017). Conceptualización, caracterización y registro de la agricultura familiar. La experiencia de Panamá. Panam: FAO.
Castro, R. (2010). Discurso clausura del IX Congreso de la Unión de Jóvenes Comunistas. La Habana. Editora política.
Colectivo de autores. (2014). Propuesta de concepción curricular para las escuelas experimentales, ICCP. La Habana.
Fonseca, J.J. y Gamboa, M.E. (2017). Aspectos teóricos sobre el diseño curricular y sus particularidades en las ciencias. Boletín Redipe, 6(3), 83-112.
Gamboa, M.E. (2019). La Zona de Desarrollo Próximo como base de la Pedagogía Desarrolladora. Didasc@lia: Didáctica y Educación, 10(4), 30-50.
Gamboa, M.E. y Carmenates, O.A. (2011). Influencia del pensamiento vigotskiano en el nivel micro del diseño curricular. Opuntia Brava, 3(1).
García, G. (2020). Compendio de Pedagogía. La Habana. Pueblo y Educación.
Maletta, H, (2011). Tendencias y perspectivas de la agricultura familiar en América Latina. Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural. https://www.ipdrs.org/images/en_papel/archivos/af_maletta_2011.pdf
Ministerio de Educación Superior. (2018). Gaceta Oficial de la República de Cuba. Reglamento del Trabajo Docente Metodológico. Res 2/2018
Ministerio de Educación Superior. (2016). Modelo del profesional. Plan E. Carrera Licenciatura en Educación. Educación Laboral.
Ploeg, J. D. (2014). Diez cualidades de la agricultura familiar. Leisa, 29(4), 6-8. https://issuu.com/leisa-al/docs/leisa_vol29n4/6
Downloads
Published
Versions
- 2021-12-27 (2)
- 2021-12-23 (1)
How to Cite
Conference Proceedings Volume
Section
ARK
License
Copyright (c) 2021 Alida Pérez Osorio, Carlos José Pérez Cartón, Reinier Cruz Martínez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material para cualquier propósito, incluso comercialmente.
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada, brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.