Influence of earthworm humus on the quality of agricultural soils: a case study
Keywords:
worm humus, vermicompost, soil degradation, sustainable agriculture, food securityAbstract
Soil degradation is a global problem that affects food production, food security and environmental sustainability. The search for sustainable agricultural practices to restore and improve soil health is crucial. This paper presents an experimental investigation conducted at Finca Lodana, Cantón Santa Ana, Ecuador, which evaluated the influence of the application of vermicompost on the physicochemical and biological parameters of an agricultural soil. Four treatments were established with different doses of vermicompost (0%, 5%, 10% and 15%) and soil samples were analyzed at 30, 60 and 90 days. The results showed a significant improvement in soil properties, including pH, organic matter, availability of essential nutrients (nitrogen, phosphorus, potassium), texture and moisture. This article delves into the mechanisms by which earthworm humus positively impacts soil quality and discusses its implications for sustainable agriculture and food security. In addition, the economic aspect of the application of vermicompost as an organic amendment compared to conventional chemical fertilization is analyzed.
References
Alvarez Espinoza, H. A. (2023). Estudio comparativo en la estructura físico química de los suelos de sistemas agroforestales instalados por los proyectos de desarrollo alternativo en el Valle del Monzón–Tingo María. ()Tesis de maestría - Universidad Nacional Agraria de la Selva). https://repositorio.unas.edu.pe/server/api/core/bitstreams/982ffd5d-654b-4929-a69e-904c5b068a8c/content
Arancon, N. Q., Edwards, C. A., Atiyeh, R., & Metzger, J. D. (2004). Effects of vermicomposts produced from food waste on the growth and yields of greenhouse peppers. Bioresource Technology, 93(2), 139-144.
Aruquipa Alejo, O. (2021). Comportamiento agronómico de dos variedades de col rizada (brassica oleracea var. sabellica) bajo dos frecuencias de aplicación de caldo de humus de lombriz en el municipio de El Alto (Tesis de grado - Universidad Mayor de San Andrés). https://repositorio.umsa.bo/handle/123456789/25865
Atiyeh, R. M., Subler, S., Edwards, C. A., Bachman, G., Metzger, J. D., & Shuster, W. (2000). Effects of vermicomposts and composts on plant growth in horticultural container media and soil. Pedobiologia, 44(5), 579-590.
Bravo Macay, L. M. y Loor Zambrano, J. J. (2021). Efecto del hidrogel y vermicompost sobre la productividad del pasto cuba OM-22 (Pennisetum purpureum x P. Glaucum) en época seca (Tesis de grado - ESPAM MFL). https://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/1437
Carvajal Muñoz, J. S. y Mera Benavides, A. C. (2010). Fertilización biológica: técnicas de vanguardia para el desarrollo agrícola sostenible. Producción+ limpia, 5(2), 77-96.
Dominguez, J., & Edwards, C. A. (2004). Vermicomposting organic wastes: A review. Soil zoology for sustainable development in the 21st century, Cairo, 369-395. Apple Academic Press.
Fuentes Córdova, M. (2022). Efecto del biochar y niveles del humus de lombriz en el comportamiento productivo del tomate (Lycopersicum esculentum Miller) variedad cherry bajo ambiente protegido en el Centro Experimental Cota Cota (Tesis de grado - Universidad Mayor de San Andrés). https://repositorio.umsa.bo/handle/123456789/35779
Guhl Nannetti, E. (2022). Antropoceno: la huella humana: La frágil senda hacia un mundo y una Colombia sostenibles. Editorial Pontificia Universidad Javeriana.
Pati Limachi, A. (2021). Transformación de residuos biodegradables de la industria cervecera mediante la lombricultura en el municipio de Viacha del departamento de La Paz (Tesis doctoral - Universidad Mayor de San Andrés). https://repositorio.umsa.bo/handle/123456789/26788
Pretty, J. (2008). Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363(1491), 447-465.
Suquilanda, M. B. (2008). El deterioro de los suelos en Ecuador y la producción agrícola. En XI Congreso Ecuatoriano de la Ciencia del Suelo. Quito, Ecuador.
Tilman, D., Cassman, K. G., Matson, P. A., Naylor, R., & Polasky, S. (2002). Agricultural sustainability and intensive production practices. Nature, 418(6898), 671-677.
Villegas Cornelio, V. M. y Laines Canepa, J. R. (2017). Vermicompostaje: I avances y estrategias en el tratamiento de residuos sólidos orgánicos. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(2), 393-406.
Downloads
Published
How to Cite
Conference Proceedings Volume
Section
ARK
License
Copyright (c) 2024 Dídimo Alexander Mendoza Intriago, Valter Francisco Mero Rosado, Byron Rolando Alcívar Arteaga
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material para cualquier propósito, incluso comercialmente.
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada, brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.